четвер, 18 січня 2018 р.

Усіх скоромовок не перескоромовиш, не перевискоровимовиш

Усі дорослі, мабуть, хоч раз у житті вправлялися у вимовлянні скоромовок. (Пам'ятаєте героїню фільму "Карнавал" Ірину Муравйову?) Ми з першокласниками також полюбляємо розучувати скоромовки на уроках навчання грамоти під час вивчення нової букви.
 Скоромовки мають велику користь для вироблення правильної дикції і артикуляції, підвищують культуру мовлення. До того ж дітям цей вид діяльності ще й дуже подобається. Адже дуже цікаво, чи зможе хтось вимовити скоромовку швидко і правильно. Той, хто намагається зробити це краще за всіх, робить кумедні помилки, смішно перекручує слова і звуки, "спотикається". Саме тому скоромовки ще називають швидкомовками, чистомовками, спотиканками.
Скоромовки не тільки допомагають виробляти чітку вимову, а й відкривають дитині шлях у світ звукової образності поетичної мови.
Розучування скоромовок, правильна артикуляція сприяють вдосконаленню навички читання, розвитку пам'яті. Існує багато прийомів заучування скоромовок. Моїм першокласникам дуже подобається прийом "зображення тварин". 
Шановні батьки! Пориньте у світ дитинства, позмагайтесь зі своїми дітьми, хто краще "перескоровимовить" скоромовку. Цікавий матеріал для вас пропонує сайт "Весела абетка" .

Найдовша скоромовка у світі - 724 слова і 70 швидкомовок в одній!




Немає коментарів:

Дописати коментар